Bijna zomervakantie!

04 juli 2018

Vakantie!

Wat leuk dat jullie mijn blog lezen. Het is alweer bijna zomervakantie!. De laatste loodjes voor de scholieren en dan kunnen ze gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Wij moeten nog twee maandjes wachten maar in die tussentijd kunnen jullie natuurlijk gaan genieten van een borrelplank. Hieronder staat uitleg over een aantal producten die jullie deze week kunnen verwachten op de plank.

Fuet

letterlijk ‘zweep’, is een Catalaanse lange, dunne, gefermenteerde en gedroogde worst. Deze heeft een licht zoete, licht gepeperde smaak. De worst valt op door zijn dunne vorm en het schimmellaagje dat tijdens het drogen ontstaat

Roche baron

Rochebaron is een zachte blauwaderkaas uit de Haut-Loire vervaardigd van volle koemelk met een vleugje room. Deze blauwe kaas heeft een heerlijk zachte structuur en een toegankelijke, mild pikante smaak.

Spianata Romana

Het woord spianata betekent letterlijk ‘platgedrukt’. Een salami gemaakt van fijngedraaid varkensvlees waaraan grovere stukjes spek zijn toegevoegd. De worst is op smaak gebracht met zout, cayennepeper en in wijn geweekte knoflook waardoor een tamelijk pittige, maar aangename, smaak ontstaat. De worst rijpte vroeger tussen twee planken die de worst plat drukten. Tegenwoordig worden metalen vormen gebruikt. Om tot volle smaakrijpheid te komen wordt de spianata enkele maanden in de buitenlucht gedroogd.

Honing klaver boer Spierings

Boer Spierings kaas is een ambachtelijk product. Ze hebben de hele keten in eigen hand; het bemesten van het land, het melken van de koeien, het maken van melk tot kaas tot en met het rijpen van de kaas. Met elke stap beïnvloeden ze de smaak en kwaliteit van de kaas, dat maakt hun product uniek.

Kletzenbrood

Kletzenbrood is een donker, stevig brood dat royaal is gevuld met vijgen, peren, pruimen, walnoten, hazelnoten, rozijnen, specerijen en rum. Al deze ingrediënten geven het een zoete, kruidige geur en smaak.

Tomme Marc de Raisin

Deze boerderijgemaakte kaas uit rauwe koemelk komt voort uit een rijpende tomme die een maand in een luchtdichte bus in druivenmost heeft liggen weken. Door de fermentatie veroorzaakte hitte in de bus krimpt de zuivel ineen en wordt hij scherp. De smaak van de druivenmost trekst zo door het hart van de kaas.

Het is geen eenvoudige kaas, maar zeer uitgesproken van smaak. De combinatie druivenmost-wijn geeft iets pittigs pikants met lichtzure toetsen op de achtergrond. In principe mag je praktisch alle kaaskorsten opeten, maar hier is het afgeraden want de korst is bedekt met druivenmost.

Petit Doruvael

Le Petit Doruvael is herkenbaar aan de opvallende rood-oranje kleur. De jonge roodschimmelkaas is smeuig en zacht van smaak. Le Petit Doruvael wordt gemaakt door de familie Vlooswijk in Montfoort (Utrecht) van volle gepasteuriseerde koemelk en is heerlijk als dessertkaasje en smaakt uitstekend bij een goed glas wijn. Le Petit Doruvael is een juweeltje onder de boerenkazen en is bekroond met het Groene Hart keurmerk.

De naam is ontleend aan de Zuivel en Zorgboerderij Doruvael en betekent: DOor RUilverkaveling VAn ELders.

Bleu de Gex au lait

De Bleu de Gex is waarschijnlijk de onbekendste kaas uit het Juragebergte, met een relatief bescheiden productie. Deze rauwmelkse kaas wordt geproduceerd in de Hautes-Combes, in de hoogst gelegen dorpen van het massief, boven Saint-Claude en Oyannax. De kaas wordt gekenmerkt door zijn ivoorkleurige aspect, met blauwgroene aders redelijk evenredig verdeeld over de kaasmassa. Is subtiel van smaak, iets korrelig.

Bleu de Gex wordt gemaakt van de melk van de Montbeljard of Simmental koeien, en op ambachtelijke wijze vervaardigd, met respect voor de traditie.

De kaas heeft een subtiele, fruitige vanille smaak. Hij verhult tevens enkele noten van kruiden en champignons. Het is een licht gezouten, verfrissende kaas.

 

geniet van het leven!