herfst plank

Herfst borrelplank

25 oktober 2018

Beste Lezers:

Wij zijn weer terug van vakantie en zijn weer helemaal uitgerust om voor jullie de perfecte borrelplank te maken.Hieronder staat informatie over wat jullie aankomende week kunnen verwachten.

1000 dagen kaas boer Spierings

Boer Spierings heeft ervoor gekozen om zijn melk te pasteuriseren. Daardoor wordt een aantal bacteriesoorten gedood. Soms kiezen consumenten bewust liever voor een gepasteuriseerde kaas. Boer Spierings kaas is daarom bereid van gepasteuriseerde melk. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is de garantie voor de authentieke bereiding op de boerderij, met de melk van de eigen koeien. Ze hebben de hele keten in eigen hand; het bemesten van het land, het melken van de koeien, het maken van melk tot kaas tot en met het rijpen van de kaas.

Boer’n Trots kaas met pompoenpitten

De pompoenpit zit boordevol met gezonde mineralen. De smaak is een beetje nootachtig. En dat proef je terug in deze kruidenspecialiteit van Landgoed Kaamps.

Roquefort Coccinelle au lait cru

Een grotgerijpte blauwaderkaas met een historie die vele eeuwen teruggaat. Het unieke vochtige klimaat in de grot waar de Roquefort rijpt zorgt mede voor de onnavolgbare smaak. Deze kaas wordt gemaakt uit rauwe melk.

Fazant paté met appel

De fazant paté met gedroogde appel en kruiden heeft een lichte wildsmaak.

Neufchatel villier

Neufchâtel is een hartvormig kaasje met een fluweelzachte korst en een mooi rijpend soepel zuivel. Neufchâtel is een kaas uit Frankrijk. Hij is afkomstig uit Normandië en waarschijnlijk de oudst gekende Bretoense kaas. Officieel is de eerste melding van deze kaas onder de naam Neufchâtel te vinden in 1543 in geschriften uit de abdij van Saint-Amand de Rouen. De vorm van deze kaas is meestal een hart en daar worden verschillende verklaringen voor gegeven. Zo zou deze kaas tijdens de Honderdjarige oorlog gemaakt zijn door meisjes als geschenk voor Engelse soldaten op wie zij verliefd waren. Minder poëtisch is dat de kaas de vorm van twee engelenvleugels kreeg en daardoor ook de bijnaam ‘Angelot’. Deze kaas heeft sinds 1969 het AOP-keurmerk wat onder meer inhoudt dat de kaas alleen van de melk van het vee uit het gebied van de Bray gemaakt mag worden. Aan de wrongel worden korrels oudere kaas toegevoegd omdat deze reeds de gewenste schimmelcultuur bezitten. De wrongel wordt vervolgens gekneed, gezouten en in vormen gedaan. Hoewel de hartvorm het meest gekende is wordt Neufchâtel in verschillende vormen gemaakt en types. Zo is er Bonde, Double Bonde, Carré Briquette, Coeur, en Grand Coeur. Al deze types hebben andere vormen, afmetingen en gewicht. De fijne, witte donsachtige schimmel ligt over de hele kaas en geeft Neufchâtel zijn specifieke smaak

Fuet

Fuet letterlijk zweep is een catalaanse lange, dunne gefermenteerde en gedroogde worst. Deze heeft een lichte zoete en gepeperde smaak. De worst valt op door zijn dunne vorm en het schimmellagje dat tijden het drogen ontstaat. Deze schimmel is ook te vinden op de brie en de camembert.

Boer’n trots kaas bospaddestoelen

Dit is de nieuwste aanwinst van Landgoed Kaamps. De toevoeging van grove stukjes champignons, eekhoorntjesbrood, ringboleet, kastanje en bieslook geeft deze kaas een unieke smaak.