Say cheese

10 oktober 2019

Borrelen met plank bij jou Thuis!

Wat leuk dat jullie een borrelbox hebben besteld bij Traiteur Plank. Hieronder vind je al informatie over wat er op dit moment in jou borrelbox zit. Ik zou zeggen ga lekker genieten!

Klik op het volgende borrelbox om te zien wat er in jou borrelbox ligt.

 

worst van het Maashorstvarken

Bij het Maashorst varken houden wij varkens op een kleinschalige boerderij grenzend aan het natuurgebied de Maashorst. Hier scharrelen de varkens rond en kunnen ze wroeten naar eikels, takjes en plantwortelen.

De Varkens hebben veel ruimte en een stress vrij leven gehad. En dit proef je terug in het vlees.

 

Bleu de Gex

De Bleu de Gex is waarschijnlijk de onbekendste kaas uit het Juragebergte, met een relatief bescheiden productie. Deze rauwmelkse kaas wordt geproduceerd in de Hautes-Combes, in de hoogst gelegen dorpen van het massief, boven Saint-Claude en Oyannax. De kaas wordt gekenmerkt door zijn ivoorkleurige aspect, met blauwgroene aders redelijk evenredig verdeeld over de kaasmassa. Is subtiel van smaak, iets korrelig.

Bleu de Gex wordt gemaakt van de melk van de Montbeljard of Simmental koeien, en op ambachtelijke wijze vervaardigd, met respect voor de traditie.

De kaas heeft een subtiele, fruitige vanille smaak. Hij verhult tevens enkele noten van kruiden en champignons. Het is een licht gezouten, verfrissende kaas.

 

Geitenbrie Fenegriek

Een van de meest bijzondere en lekkerste kazen van de Alphenaer familie is de Geiten Brie met walnootsmaak / fenegriek. Deze kaas is met zorg bereid volgens traditioneel recept waaraan hele fenegriek zaden en natuurlijk walnotenaroma wordt toegevoegd. De zacht romige geiten brie in combinatie met de walnootachtige smaak maakt deze brie tot een bijzonder lekkere en verrassende specialiteit van onze kaasmakerij.

 

Brandnetelkaas

 

Manchego

Dit is meest bekende en meest geproduceerde kaas in Spanje. Hij wordt gemaakt van schapenmelk en komt uit de provincie La Mancha. Vroeger werd Manchego vooral gemaakt voor de plaatselijke herders. De kaas was goed te bewaren tijdens hun tochten. In Spanje worden voornamelijk schapen gehouden en daarom wordt er vooral schapenkaas gemaakt in Spanje. Het Manchega schaap komt het meeste voor in Spanje. Sinds 1984 heeft Manchego de AOP bescherming. De kleine kaasmakers verwerken nog rauwe melk, de grotere gebruiken gepasteuriseerde melk. De Manchego heeft de vorm van een grote trommel met in de korst een ingeperst patroon. De naam Manchego en de productieweek staan in de korst. De kaas rijpt van 2 maanden (Tierno) tot 2 jaar. Belegen Manchego heet curado, oud is viejo. Deze Manchego heeft de AOP bescherming. Voorwaarde hiervoor is dat de kaas minimaal 2 maanden heeft gerijpt. Tijdens het rijpen groeien er groenzwarte schimmels op de korst. Het zuivel heeft een ivoorgele kleur en is stevig met kleine gaatjes. Manchego heeft op alle leeftijden een zoete, milde nootachtige smaak.

 

Tomme Marc de Raisin

Deze boerderijgemaakte kaas uit rauwe koemelk komt voort uit een rijpende tomme die een maand in een luchtdichte bus in druivenmost heeft liggen weken. Door de fermentatie veroorzaakte hitte in de bus krimpt de zuivel ineen en wordt hij scherp. De smaak van de druivenmost trekst zo door het hart van de kaas.

Het is geen eenvoudige kaas, maar zeer uitgesproken van smaak. De combinatie druivenmost-wijn geeft iets pittigs pikants met lichtzure toetsen op de achtergrond. In principe mag je praktisch alle kaaskorsten opeten, maar hier is het afgeraden want de korst is bedekt met druivenmost.

 

Coppa

Heerlijke worst met een lichte smaak van kruidnagel en gemarineerd met kaneel.
Burgo Buono werkt volgens oude tradities en vinden aandacht voor de nieuwe behoefte van consumenten erg belangrijk. Ze gebruiken zorgvuldig geselecteerde grondstoffen om zo een goede kwaliteitsworst te verkrijgen.

Tete de Moine

Tête de Moine AOP, letterlijk ‘monnikshoofd’, is een cilindervormige, gesmeerde, halfharde kaas met een gewicht van zo’n 800 gram en een zeer fijn deeg, dat smelt in de mond. Hij wordt niet gesneden, maar met een speciale schaaf zoals de Girolle of Pirouette tot fijne roosjes gedraaid. Door het schaven komt een groter oppervlak van de kaas in aanraking met de lucht. Dit verandert enerzijds de structuur van het kaasdeeg en maakt anderzijds de volle ontplooiing van de aromatische, goed smeltende smaak mogelijk. De monniken in het klooster Bellelay in de huidige Berner Jura schaafden hun Tête de Moine AOP al met dit rechtopstaande mes. Volgens de overlevering gebruikten de monniken de kaas al in de 12e eeuw als betaalmiddel.

Trimbach Pinot Blanc

wijnhuis:  Trimbach

Land: Frankrijk

Gebied: Elzas

Druivenras Pinot blanc

Smaakwijzer: fris, fruitig en elegant past nu goed bij de tijd van het jaar.

smaakbeschrijving

Deze bleke wijn kent een aroma van frisse lentebloesem en heeft een levendig mondgevoel door de combinatie van sappigheid en pittigheid. Toch is de wijn lichtvoetig en bijna ijl van smaak.

Producent -De Trimbach familie is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Elzas. De familie produceert wijnen die uitblinken in oorspronkelijkheid en zuiverheid. Het illustere wijnhuis blijft haar huisstijl trouw: droog en onberispelijk zuiver. ‘Fruit et terroir, no more, no less’, om met Jean Trimbach te spreken.

Product -Trimbach Pinot Blanc is de perfecte manier om kennis te maken met de betere Elzasser wijnen.

85% Pinot Blanc en 15% Pinot Auxerrois

Proefnotitie

Deze bleke wijn kent een aroma van frisse lentebloesem. In de mond is de wijn levendig door een combinatie van sappig- en pittigheid. Toch is de wijn lichtvoetig en bijna ijl van smaak.

Serveren

Serveren op 8 à 10 graden

Bewaren

Deze jong kan goed 5 jaar bewaard worden, maar kan het best zo jong mogelijk gedronken worden.