Say Cheese

SAY CHEESE!

25 juni 2018

De eerste Borrelplank,

Wat leuk dat je er weer bent!

Hieronder staat een kleine omschrijving wat je ongeveer deze week kan verwachten op de borrelplank!

Tomme Savoie au lait cru

Deze rauwmelkse kaas wordt gemaakt van afgeroomde melk rond het meer van Annecy. Het afgeroomde vet gebruikt men om boter van te maken of te verwerken in andere zuivelproducten. ‘Tomme’ komt van het woord ‘Toma’ dat in het dialect van de Savoie kaas van bergweide betekend. De kaas rijpt voor enkele maanden in grotten waar hij zijn karakteristieke korst vormt. De smaak is fruitig en mild.

Het dadelbrood is gemaakt met 85% dadels van het type “Deglet Noor”en 15 % walnoten. Deze dadelsoort is de koningin onder dadels omwille van zijn textuur en smaak.

Morbier au lait cru

Tijdens het maken van kaas, in de winter, kwam de boer erachter dat de mal van de kaas welke hij gebruikte te groot was. De kaasvorm was maar voor de helft gevuld en narrig gooide de boer de kaas weg in een bak gevuld met as. De volgende dag vond hij het toch zonde en na het proeven, besloot hij een nieuwe laag verse kaas op de met as bevlekte kaas te doen. Resultaat een heerlijke kaas die er ook nog speciaal uit ziet.

De Morbier lait cru wordt gemaakt van rauwe koemelk en komt van oorsprong uit het gelijknamige dorp Morbier in de Jura.

Fenegriek boer spierings

Gepasteuriseerde fenegriekkaas. De melk komt van de eigen koeien van Boer Spierings uit Oss. Aan de kaas is het kruid fenegriek toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de kaas een noot-achtige smaak krijgt.

Boer Spierings heeft ervoor gekozen om zijn melk te pasteuriseren. Daardoor wordt een aantal bacteriesoorten gedood. Soms kiezen consumenten bewust liever voor een gepasteuriseerde kaas. Boer Spierings kaas is daarom bereid van gepasteuriseerde melk. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is de garantie voor de authentieke bereiding op de boerderij, met de melk van de eigen koeien. Ze hebben de hele keten in eigen hand; het bemesten van het land, het melken van de koeien, het maken van melk tot kaas tot en met het rijpen van de kaas.

Coppa di parma stagionata

Heerlijke worst met een lichte smaak van kruidnagel en gemarineerd met kaneel.
Burgo Buono werkt volgens oude tradities en vinden aandacht voor de nieuwe behoefte van consumenten erg belangrijk. Ze gebruiken zorgvuldig geselecteerde grondstoffen om zo een goede kwaliteitsworst te verkrijgen.

Roche baron

Rochebaron is een zachte blauwaderkaas uit de Haut-Loire vervaardigd van volle koemelk met een vleugje room. Deze blauwe kaas heeft een heerlijk zachte structuur en een toegankelijke, mild pikante smaak.

Fuet knoflook

Spaanse fuet worst omhuld met een knoflookkorst.

Chimay a la biere

De kaas À la Chimay Rouge is met Chimaytrappistenbier gewassen wordt. Hij wordt geproduceerd met lekkere verse en romige melk uit het Land van Chimay. Onder de okerkleurige en natuurlijke korst schuilt een oranje zuivel, romig en smeuïg van textuur, met de typische smaak van hop en abrikoos/perzik en een lichte bittere toets.

Ik zou zeggen geniet van jou Borrelplank maak een foto en post hem op Instagram! Vergeet Traiteur Plank hier niet in te taggen.

Say Cheese……