wat ligt er nu op de plank?

14 december 2018

Beste Lezer,

Wat ligt er nu op de plank dan kan je hieronder allemaal vinden. In een pdf bestand staat een afbeelding van de plank. Veel lees plezier!

klik hier voor info kaart word middel borrelbox

Landana Lavandel    

Landana is de bekende, lekkere Hollandse kwaliteitskaas, geliefd vanwege zijn unieke smaak, zijn voortreffelijke kwaliteit en zijn vele zeer smakelijke variëteiten.

Landana wordt volgens de oude traditie van de kaasmeester bereid. De kunst van het kaasmaken is van generatie op generatie overgedragen en tot op de dag van vandaag nauwelijks veranderd.

In kaaspakhuizen in het Groene Hart van Holland – het land van vele windmolens en weilanden – rijpen de Landana kazen op onbehandelde houten planken tot perfectie. Daarbij worden de met de hand gekeerde kazen voortdurend door de kaasmeester gecontroleerd, tot deze de hoogwaardige Landana kwaliteit bereikt hebben.                         

Fuet 

Fuet letterlijk zweep is een catalaanse lange, dunne gefermenteerde en gedroogde worst. Deze heeft een lichte zoete en gepeperde smaak. De worst valt op door zijn dunne vorm en het schimmellagje dat tijden het drogen ontstaat. Deze schimmel is ook te vinden op de brie en de cammembert.

Friese Nagelkaas

Friese Nagelkaas Belegen is een echte Friese specialiteit, gemaakt in een kanter model. Dat wil zeggen dat de kaas aan een kant rond, en aan een kant recht is. De kaas wordt bereid volgens een speciaal proces dat we buiten Nederland kennen als Cheddaring,  daarbij wordt er meer wei uit de wrongel verwijderd dan bij Goudse kaas, vervolgens wordt de wrongel in plakken gesneden, wordt er kruidnagel, zout en komijn aan toegevoegd en dan tot kaas geperst. De toevoeging van kruidnagel aan de kaas geeft de kaas een heel eigen karakter.

margallet papillon

Een delicate en zachte schapenkaas. Winnaar van de gouden medaille tijdens Olympia van bergkazenverkiezing in Frankrijk

Nederblauw 60+

Bio kaas Nederblauw 60+ is een bijzondere blauwaderkaas van eigen bodem met een eetbare natuurkorst. Door toevoeging van room is de smaak van het zuivel zacht en verfijnd, wat uitstekend combineert met deze licht pikante blauwe kaas.

Chevre Gris

Door eerlijke wijze van samenwerking, in Nederland en Frankrijk, met diverse kleine boeren ontstaan de mooiste producten. Omdat er met rauwe melk wordt gewerkt, heeft iedere kaas zijn unieke smaak. Elke boer maakt zijn eigen unieke produkt, wat onder invloed van seizoenen, weer en voer elke keer weer verrassend anders van smaak is. Deze kaas wordt geaffineerd in een grot in Frankrijk. In deze Cave heerst een bepaalde schimmelcultuur in combinatie met een luchtvochtigheid en temperatuur. De speciale karakteristieke smaak krijgt de kaas door het geheim van de rijpingstijd in combinatie met de blauw en witschimmelculturen en zorgen dat kaas een grijze korst krijgt, vandaar de naam ¨gris-kazen¨.

Tete de Moine

Tête de Moine AOP, letterlijk ‘monnikshoofd’, is een cilindervormige, gesmeerde, halfharde kaas met een gewicht van zo’n 800 gram en een zeer fijn deeg, dat smelt in de mond. Hij wordt niet gesneden, maar met een speciale schaaf zoals de Girolle of Pirouette tot fijne roosjes gedraaid. Door het schaven komt een groter oppervlak van de kaas in aanraking met de lucht. Dit verandert enerzijds de structuur van het kaasdeeg en maakt anderzijds de volle ontplooiing van de aromatische, goed smeltende smaak mogelijk. De monniken in het klooster Bellelay in de huidige Berner Jura schaafden hun Tête de Moine AOP al met dit rechtopstaande mes. Volgens de overlevering gebruikten de monniken de kaas al in de 12e eeuw als betaalmiddel.